Nu contează dacă există o pandemie în lume, uneori, viața de poate da bătăi de cap chiar și fără omniprezentul coronavirus. Presiunile angajatorului, familiei, prietenilor, copiilor sau a altor evenimente pot distruge chiar și cea mai puternică personalitate. Cum să nu cedați la presiune și ce să faceți dacă pur și simplu nu mai puteții?
Sfaturi și trucuri despre cum să fiți mai productivă, mai activ socială, cum să construiți cel mai bun plan de exerciții, ce să mănâncați, cum să creșteți copii, de ce să faceți cumpărături slow fashion, probabil, vă apasă din toate părțile ... Cu toate acestea, uneori există și multe informații noi și când la acestea se adaugă așteptările celor din jur, colapsul este aproape. Învățați să luați totul treptat, încet cu încetul, filtrați informațiile de care nu aveți nevoie în viață și luați o pauză. Sistemul dvs. nervos vă va mulțumi cu adevărat pentru asta.
Descărcați-vă
Da, ați citit corect. Una dintre modalitățile eficiente de ameliorare a stresului și a tensiunii este folosirea greutății, respectiv.a forței. Are un efect calmant asupra corpului și o puteți folosi în diferite moduri. Asa numita, presiunea propioceptivă este utilizată chiar și în tratamentul diferitelor leziuni, paralizie cerebrală și este o practică obișnuită în reabilitarea persoanelor care suferă de autism. Există mai multe moduri de a folosi forța pentru a ameliora stresul. Încercați să exersați cu gantere, să faceți exerciții cu propria greutate sau să folosiți ceea ce vă oferă gospodăria (dacă nu aveți gantere, conservele, pungile cu făină sau zahăr sau săculeții mai ușori cu pământ, vor funcționa, de foarte bine.
Cu toate acestea, puteți folosi forța și în alte moduri fără a transpira. Presiunea confortabilă și profundă este cauzată de pături sau perne pentru greutate, care ajută la reducerea ritmului cardiac. Cu toate acestea, puteți obține un efect similar, deși mai blând, prin plasarea mai multor pături una peste cealaltă, în mod ideal plapumi de puf clasice, care sunt mai grele. Ultima și în același timp cea mai plăcută opțiune este o îmbrățișare cu adevărat puternică a unei persoane apropiate. Pe lângă sedare, contactul fizic eliberează endorfine și oxitocină, cunoscut și sub numele de „hormonul iubirii”. Cercetătorii vă reamintesc că, nu trebuie să fie neapărat partenerul dvs. Puteți obține rezultatul dorit îmbrățișându-vă cu oricine altcineva pe cine iubiți.
Scuturați nervii din interiorul dvs.
Animalele o fac, deci de ce să nu o facem și noi? Simțiți că, s-a adunat prea multe? Scuturați-vă, la fel ca și câinii sau pisicile. Se spune că, ei fac acest lucru pentru a elibera traumele din corp. Experiențele neplăcute și traumele pot acumula energie în sistemul nervos, de care puteți scăpa efectiv doar prin scuturarea întregului corp. Cu siguranță vă aduceți aminte de cursurile de educație fizică de la școala primară, unde profesorul vă spunea să ăscuturați mai întâi mâinile, apoi picioarele și apoi tot corpul.
Nu este vorba doar de relaxarea mușchilor după exerciții. Acest așa-numit scuturat terapeutic sau neurogen, precum utilizarea forței, este utilizat în exercițiile de relaxare post-traumă. Cum se face? Luați orice poziție - puteți să stați în picioare, să stați confortabil sau să vă întindeți pe spate. Începeți să vă scuturați mâinile și lăsați acest scuturat să curgă fără probleme prin tot corpul. Puteți folosi și muzica, unde prin dans și sărit, eliminați toate emoțiile negative.
Încălziți-vă
Un duș fierbinte, o baie sau „doar” o ceașcă de ceai, pot face minuni. Baia fierbinte este cea care ajută la reducerea inflamației, reglează nivelul zahărului din sânge și, nu în ultimul rând, crește nivelul de endorfină. Puteți îmbunătăți experiența plăcută adăugând sare parfumată la baie sau ierburi. Un sejur în saună are același efect, dar și utilizarea de pături încălzite, rogojini și perne. Multe dintre ele trebuie doar să fie conectate la electricitate, iar efectul va aduce și așa-numita căldură uscată, adică perne din plante pe care le puteți încălzi pur și simplu în cuptorul cu microunde.
Îmbibați-vă cu grăsime
Exact așa. Creierul și întregul sistem nervos adoră grăsimile, iar mai multe studii arată că, consumul de grăsime protejează sistemul nervos de prăbușire. Desigur, vorbim despre grăsimi sănătoase și nu alimente grase prăjite. Alegeți alimentele sănătoase precum avocado, nuci și pește. Gătitul cu ghee este, de asemenea, o alegere excelentă, care vă va alimenta, de asemenea, corpul cu grăsimi dintr-o sursă sănătoasă. Grăsimile sănătoase ajută la prevenirea demielinizării, adică a eroziunii mielinei. Mielina este un înveliș lipidic foarte important care protejează proeminențele celulelor nervoase și, de asemenea, face ca sistemul nervos central să funcționeze așa cum ar trebui.
Luați o pauză
Găsirea unui moment doar pentru dvs. în timpul unei săptămâni agitate de muncă poate părea o sarcină imposibilă, dar crede-ne, o pauză este un lux de care aveții nevoie în viață. Mulți oameni își trăiesc viața în grabă și chiar dacă fac o pauză din când în când, aceasta o înlocuiesc imediat cu un serial, un telefon cu prietenii sau urmărirea rețelele de socializare.
Firește, nu este nimic în neregulă cu aceste activități care ne ajută să „ne deconectăm”, dar sistemul nervos are uneori nevoie de un restart complet în tăcere. Fiecare activitate, chiar și timpul liber, stimulează sistemul nervos central și nu îi permite să respire complet. De aceea este bine, ca măcar dn cănd în cănd, să luați o pauză în deplină liniște și singurătate.
Dați volumul mai încet
Vorbind de tăcere... fie ne credeți sau nu, tăcerea vindecă cu adevărat. Toți introvertitii care nu permit acest lucru știu despre asta, dar ajută în mod semnificativ extrovertitii și persoanele care nu își pot imagina un minut fără muzică. Tăcerea poate reporni excelent sistemul nervos, întări imunitatea și crește sentimentul general de bunăstare. Nu vă temeți de tăcere și de propria companie, poate că este exact ceea ce aveți nevoie acum.
Dacă simțiți că totul se revarsă asupra dvs. și sunteți la un pas de o criză nervoasă, luați o pauză, toate celelalte lucruri se pot rezolva ulterior.