Stres. Cine nu l-ar cunoaște? Multă muncă, puțin timp pentru distracție, multe responsabilități, presiune din partea societății, a familiei și a rețelelor sociale, relații complicate ... Viața noastră este plină de factori de stres care pot provoca probleme de sănătate pe termen lung de care, sigur nu aem nevoie. Cum să ne protejăm de stres și cum să scapăm eficient de el? Avem sfaturi pentru a vă ajuta în orice situație.
Stresul este o reacție fizică și mentală naturală la situațiile de viață și este într-adevăr experimentat de toată lumea. Poate fi declanșat de orice, de la un telefon de la serviciu, sau așteptarea nesfârșită la medic, până la evenimentele grave din viață. Stresul pe termen scurt poate fi chiar benefic pentru sănătate și ne poate învăța să ne confruntăm cu situații potențial grave. Organismul răspunde la stres prin eliberare de hormoni care cresc activitatea cardiacă și respirația și pregătesc corpul pentru un răspuns la stres.
Stresul pe termen lung nu aduce beneficii nimănui. Dacă nivelul de stres rămâne ridicat pentru o lungă perioadă de timp, acesta vă poate afecta sănătatea. Stresul cronic aduce cu sine alte complicații de sănătate și vă poate ducec până la patul de spital. Prin urmare, într-un moment din ce în ce mai agitat, trebuie să știți cum să faceți față stresului pentru a vă putea calma.
Puneți-vă muzică
Dacă simțiți că este prea mult pentru dvs. și sunteți stresată/stresat, încearcați să vă relaxezați la sunetele muzicii. Se recomandă muzică calmă și relaxantă, care are un efect pozitiv asupra creierului și corpului, scade tensiunea arterială și nivelul de cortizol, un hormon al stresului. Puteți alege muzica clasică, dar și sunetele mării, ale ploii sau sunetele junglei. Muzica dvs. preferată, care poate fi foarte departe de Bach, ajută și la reducerea nivelului de stres. Este de ajuns ca experiențele și sentimentele plăcute, pozitive să fie asociate cu muzica. Uneori poate fi de ajuns o singură melodie, alteori aveți nevoie de mai mult. Oferiți-vă suficient timp.
Vorbiți despre asta
A avea o persoană dragă în viața dvs., indiferent dacă este cineva din familie sau un prieten, este foarte important pentru sănătatea mentală. Aveți impresia că, vă apucă stresul? Scrieți sau sunați persoana cea mai dragă, în care aveți încredere și descărcați-vă. O voce liniștitoare sau cuvintele încurajatoare de la o persoană dragă, pot aduce sub control nivelurile de cortizol. Uneori nu aveți nevoie de sfaturi excelente de viață. Este suficient ca cineva să vă asculte și să vă consoleze.
Nu aveți ocazia să vorbiți cu o altă persoană? Vorbți cu dvs. înșine. Nu vă faceți griji, nu o să înnebuniți. Analizați toate lucrurile, ce anume v-a provocat stresul și ce trebuie făcut pentru a-l controla. Nu uitați să vă încurajați, că veți reuși și să vă liniștiți că totul va fi bine.
Respirați adânc
Sfatul „Respiră adânc” poate suna ca un clișeu, dar chiar ajută într-o situație stresantă. Timp de secole, călugării budisti au fost conștienți de rolul important al respirației controlate în timpul meditației și nu au făcut-o în zadar. Așezați-vă pe un scaun, țineți picioarele pe pământ și așezați-vă palmele pe genunchi. De asemenea, puteți lua o poziție pe pământ sau pe un covor moale cu picioarele încrucișate.
Respirați încet și profund, concentrați-vă asupra plămânilor, care se extind atunci când respirați. Numărați până la trei la fiecare inhalare și expirație. Repetați de cinci ori, sau chiar și mai mult dacă credeți că este necesar. Respirația superficială provoacă și mai mult stres, astfel respirația profundă și controlată este o metodă eficientă. Acest lucru , oxigenează sângele și ajută la curățarea minții.
Faceți mișcare
Deși doar pentru câteva minute. Mișcarea nu înseamnă automat alergarea unui semimaraton sau ridicarea gretuăților. Vă poate ajuta o scurtă plimbare în jurul biroului, întinderea sau chiar dansul. Nu trebuie să fiți un dansator profesionist. Redați melodia dvs. preferată și mișcați-vă așa cum vă simțiți cel mai bine.
Dacă vă este rușine să vă mișcați în fața colegilor sau a membrilor familiei, închideți-vă în baie sau toaletă și săriți acolo pentru a scăpa de stres. Nu este vorba despre cum să vă mișcați într-o situație stresantă, ci să vă mișcați. Mișcarea eliberează endorfinele și poate îmbunătăți starea de spirit.
Nu neglijați somnul
Știm cu toții că lipsa somnului se poate reflecta foarte repede în nivelul crescut de hormoni de stres. Și stresul poate provoca un somn mai rău. Este un cerc vicios, dar există o cale de ieșire. Somnul sănătos durează 7-8 ore, dar durata somnului, nu este singurul indicator esențial. Totul începe cu igiena somnului - opriți televizorul și numărați cu cel puțin o oră înainte de culcare și, în același timp, puneți-vă telefonul la distanță. Stingeți luminile, faceți un duș sau o baie parfumate și relaxați-vă. Înainte de a merge la culcare, puteți merge sau sta lângă fereastra deschisă, citiți o carte sau meditați. Pur și simplu, luați-o mai încet și lăsați stresul de la lucru și verificarea rețelelor sociale până dimineața.
Aveți grijă ce măncați
Asa numitul Nivelul de stres și alimentația adecvată sunt foarte strâns legate. Când suntem stresați sau sub presiune, de multe ori nu ne dăm seama ce punem în gură și ajungem la primul lucru pe care îl avem la îndemână. Persoanele stresate recurg adesea la consumul de alimente nesănătoase, dulci și grase, care în cele din urmă adaugă remușcări stresului.
Încercați să evitați dulciurile, chipsurile și mâncarea rapidă și planificați-vă mesele și o să mâncați. Mesele dvs. ar trebui să fie bogate în fructe, legume și acizi grași omega-3 din pește, care ameliorează simptomele stresului. Căutați ceva rapid de mâncat? Ce ziceți de un sandviș de ton sau pâine prăjită cu avocado și somon?
Mai multe despre acest text sursăTextul sursă este necesar pentru informații suplimentare privind traducerea
Cunoașteți-vă corpul și mintea
Soluțiile rapide și imediate pentru ameliorarea stresului sunt întotdeauna doar pe termen scurt. Cu toate acestea, există și o soluție pe termen lung, adică schimbarea stilului de viață și să vă cunoșteți pe dvs. însuți. La prima vedere, acest lucru poate suna spiritual, dar când vă cufundați în interior, veți găsi acolo pacea, care nu va mai da nicio șansă stresului. Conceptul Mindfulness este despre încetinirea și găsirea echilibrului interior prin diferite tehnici.
Yoga, Tai Chi, meditația, pilates .. aceste activități implică latura fizică și mentală și împiedică stresul să devină o problemă reală. Nu vă temeți să vă înscrieți la un curs sau să studiați individual, ceea ce nu este o problemă datorită podcasturilor și canalelor de pe YouTube. Dacă învățați să lucrați cu gândurile, sentimentele și emoțiile dvs., un șef nervos, un prieten întăziat sau o perioadă de sfidare a copilului dvs. nu vă mai vor stresa.
Stresul ne poate spori performanța la locul de muncă și într-o anumită măsură este benefic pentru o persoană. Cu toate acestea, excesul dpunează. Învățați să îi faceți față și să vă luați rămas bun de la el odată pentru totdeauna.