Reishi, chaga, ashwagandha, tulsi ... aveți impresia că, ați mai auzit aceste cuvinte, dar nu aveți nici o idee ce înseamnă? Acestea sunt adaptogeni care ar trebui să aducă corpului nostru echilibrul mult căutat. De unde vin, care sunt beneficiile lor și de ce se confruntă cu vârful faimei chiar acum?
Adaptogenii aparțin unei clase speciale de plante care au fost folosite în diferite părți ale lumii de mii de ani datorită proprietăților lor curative. În plus, pe lângă numele ciudat, sunt conectați prin altceva - funcționează nespecific, ceea ce înseamnă că se concentrează pe mai multe funcții corporale, adică aspectele fizice, mentale și biologice. Adaptogenii ascund un fel de inteligență înnăscută care le permite să știe exact de ce are nevoie corpul dvs. chiar acum și se concentrează asupra acestui lucru.
Vă simțiți obosiți? Adaptogenii vă oferă energia de care aveți nevoie. Aveți anxietate? Adaptogenii vă vor calma. Ce este? Aceste plante au un impact asupra sistemului nostru endocrin și axa HPA, și foarte simplu - ele evaluează starea corpului dvs. și restabilesc echilibrul chimic exact acolo unde aveți nevoie de el prin reacții chimice.
Cum funcționează adaptogenii?
Axa HPA (axa hipotalamo-hipofizo-adrenocorticală) evaluează continuu ceea ce se întâmplă în corp, oferă feedback corpului și caută măsuri eficiente. Folosește hormoni pentru a asigura echilibrul corpului. Hipotalamusul (H pe scurt axa HPA) este centrul de control al creierului, care comunică cu restul corpului prin sistemul nervos autonom și prin fluxul de hormoni.
Hipotalamusul percepe ce se întâmplă în corp, supraveghează procesele și îi spune „asistentului său personal” ce trebuie să facă. Asistentul este glanda pituitară (P), care transmite informațiile obținute către organele țintă. Acestea declanșează apoi procese biochimice specifice în țesuturile și organele relevante (inimă, plămâni, intestine, rinichi, ficat și pancreas).
Reishi
Ciuperca Reishi (cel mai adesea măcinată în pulbere sau sub formă de pastile) se concentrează pe mai multe sisteme de organe. Conține o cantitate mare de antioxidanți, reduce inflamația, ajută la reglarea dispoziției și are un efect benefic asupra sistemului intestinal. Reishi, regele ciupercilor, este folosit atât în medicina holistică, cât și în medicina tradițională chineză. Mai multe studii din întreaga lume au arătat că utilizarea regulată (dar nu exagerată) de pulbere sau pastile de la această ciupercă ajută la ameliorarea simptomelor astmului și alergiilor alimentare, îmbunătățește starea și calitatea pielii și, de asemenea, somnul.
Ashwaganda
Un alt „superstar cu mai multe organe” este ashwagandha, ginsengul indian, contribuie la susținerea generală a unui sistem imunitar care funcționează corespunzător și în același timp crește imunitatea. Reduce nivelul de cortizol, așa-numitul hormonul stresului și ajută la eliminarea stresului cronic și a efectelor sale nocive. Ashwagandha, în special rădăcina acestei plante numită vitavia snodárna, îmbunătățește, de asemenea, memoria și funcțiile cognitive și are un efect benefic asupra sănătății sexuale atât a bărbaților, cât și a femeilor. Ajută la menținerea funcționării corecte a tiroidei și este util în regenerarea musculară.
Tulsi
Busuiocul sacru, cunoscut în toată lumea sub numele de tulsi, este considerat medicamentul de aur al Ayurveda. El datorează acest titlu capacității sale incredibile de a gestiona stresul, anxietatea, dar și inflamația. La fel ca ashwagandha, tulsi scade nivelul de cortizol, are efecte antiinflamatorii și o proporție ridicată de antioxidanți. Oamenii îl folosesc și ca tonic digestiv și, de asemenea, ajută la concentrare și la învățare. Busuiocul sacru este, de asemenea, utilizat în tratamentul bolilor vechi cunoscute - ajută la tuse, accelerează vindecarea răcelii, reduce febra și ameliorează durerile de cap.
Ciupercă-vierme
Ciperca vierme (cordyceps, este posibil să întălniți și denumirea ciuperca chineză) oferă o gamă largă de beneficii și este o sursă nutritivă excelentă de energie - conține vitamine esențiale din grupul B, inclusiv vitamina B12. Ciuperca conține polizaharide importante din punct de vedere medical, proteine, steroli, nucleozide și alte oligoelemente. Protejează creierul, ficatul, plămânii, rinichii și glandele suprarenale, reduce stresul, îmbunătățește starea de spirit și ajută la îmbunătățirea performanței sportive. Ciperca vierme a câștigat, de asemenea, porecla de „viagra himalayană”, deoarece crește fertilitatea și libidoul.
Chaga
Ciuperca bogată în substanțe nutritive are, de asemenea, un efect uriaș asupra bunei funcționări a corpului și este plină de antioxidanți care încetinesc îmbătrânirea pielii. Chaga întărește imunitatea, are un efect antiviral și antibacterian și veți găsi cei mai mulți antioxidanți în comparație cu alte ciuperci. Această ciupercă, care parazitează cel mai des pe scoarța de mesteacăn, este răspândită în principal în Siberia, Coreea, China și Scandinavia. A fost folosit de secole în medicina rusă, unde toată lumea este foarte încântată pentru efectele sale de vindecare. Se folosește sub formă de pastile, dar ceaiul chag zdrobit este, de asemenea, foarte delicios și gustos.
Care sunt efectele secundare?
La fel ca în cazul vitaminelor și altor suplimente nutritive, trebuie să știți când să le luați și în ce doză. Faptul că este un produs vegetal nu înseamnă că îl puteți lua în doze mari sau de mai multe ori pe zi. Citiți întotdeauna cu atenție prospectul sau informațiile de dozare de pe ambalaj. De asemenea, vă recomandăm să consultați un medic, care vă va asigura că utilizarea acestui supliment este adecvată pentru starea dumneavoastră medicală.
După cum am menționat în introducerea articolului, adaptogenii sunt în prezent foarte populari, datorită promovării lor pe rețelele de socializare. Dar nu vă lăsați păcăliți de mulțime - faptul că influencerul dvs. preferat de pe Instagram adaugă chaga la cafea de două ori pe zi și bea un smoothie reishi miraculos în fiecare seară nu înseamnă că această doză va fi potrivită pentru dvs. Majoritatea adaptogenilor trebuie luați în mod regulat timp de câteva săptămâni, urmată de o pauză mai lungă, iar apoi ciclul se repetă.